Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας:
ΥΠΑΡΧΟΥΝ;
Ανακοινώθηκε από το Δήμαρχο Κορινθίων ότι ο Δήμος μας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το πρόβλημα της λειψυδρίας, από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, (όπως και ο Δήμος Βέλου-Βόχας).
Προφανώς σωστά είχε ζητηθεί το συγκεκριμένο μέτρο από το Δήμο, καθώς το ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα της λειψυδρίας στην περιοχή, και κυρίως όσον αφορά την άρδευση, έχει οδηγήσει από πέρσι σε απόγνωση τους καλλιεργητές στις περιοχές της ενότητας Άσσου-Λεχαίου και όχι μόνο.
Ανακοινώθηκαν επίσης:
– έργο μεταφοράς του νερού του βιολογικού προϋπολογισμού 2,2 εκατ. Ευρώ, που μελλοντικά ΘΑ δημοπρατηθεί και ΘΑ κατασκευαστεί,
– και μονάδες επεξεργασίας νερού και αφαλάτωσης, που ΘΑ χρηματοδοτηθούν από τη δωρεά της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ και που βεβαίως είναι έργο που ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ.
Όμως οι ανακοινώσεις του Δήμου δεν αφορούσαν την όποια προετοιμασία έχει γίνει από πλευράς Δήμου για τις άμεσες αναγκαίες παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος, αλλά ούτε και οι χρόνοι υλοποίησης των μέτρων αυτών. Και θεωρούμε ότι αυτές οι ανακοινώσεις έπρεπε να γίνουν αυτή τη στιγμή.
Επίσης αναρωτιόμαστε γιατί ένα χρόνο τώρα από το περασμένο καλοκαίρι, δεν ανακοινώθηκαν:
Ενέργειες πίεσης που έχουν ασκηθεί από το Δήμο για την ολοκλήρωση του -για πολλοστή φορά εγκαταλελειμμένου- έργου του φράγματος του Ασωπού, που αποτελεί τη μόνη διαφαινόμενη λύση για την ευρύτερη περιοχή.
Άμεσες συνέργειες με τους όμορους και εξίσου πλητόμενους Δήμους που να αφορούν παρεμβάσεις στον ΑΟΣΑΚ, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης, μεταφοράς και δίκαιης κατανομής του όποιου νερού μπορέσει να εξασφαλιστεί φέτος, όπως:
α) Για τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΑΟΣΑΚ, ώστε να επιτευχθεί ενιαία διαχείριση των υδατικών πόρων και να αποφευχθούν κοινωνικές εντάσεις μεταξύ των περιοχών που δικαιούνται να αρδεύσουν τα κτήματά τους.
β) Για έργα αποκατάστασης του υπάρχοντος υδραύλακα του ΑΟΣΑΚ, που αποτελεί τη μόνη άμεση και πρόσφορη λύση μεταφοράς νερού, για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.
γ) Για τοποθέτηση υδρομέτρων σε όλη τη διαδρομή του αρδευτικού δικτύου του ΑΟΣΑΚ, ώστε να εντοπίζονται οι απώλειες και οι κλοπές και να μετρούνται οι ποσότητες που διατίθενται σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα.
δ) Για αποκατάσταση του αντλιοστασίου στο Βασιλικό για την μέγιστη δυνατή οικονομία των διαθέσιμων αρδευτικών πόρων.
Περιμένουμε λοιπόν τις άμεσες προτάσεις του Δήμου, γιατί είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζουν οι παραγωγοί αν θα είναι σε θέση να καλλιεργήσουν φέτος, αν θα μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Αλλιώς απλώς θα παραμείνουμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.