Αρθρογραφια | Δελτιο Τυπου | Δημοτικο Συμβουλιο

Βλάσης Οικονόμου: Περί φυσικού αερίου στα δημοτικά κτίρια

Εμπεριστατωμένη και κατατοπιστική η απάντηση του Βλάση Οικονόμου για όσα λέχθηκαν σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο περί φυσικού αερίου και επέκτασης της χρήσης του και στα δημοτικά κτίρια.

Μια σειρά απαντήσεων για την απόφαση για την σύνδεση των δημοτικών κτιρίων με το φυσικό αέριο.
Στο χτεσινό ΔΣ αποφασίστηκε η επέκταση της σύμβασης σύνδεσης των δημοτικών κτιρίων με το φυσικό αέριο. Επειδή ακούστηκαν επιστημονικές ανακρίβειες, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε κάποιες αλήθειες.
Το ορυκτό αέριο είναι ένα επιβλαβές καύσιμο που εκλύει μεθάνιο που είναι το ισχυρότερο αέριο του θερμοκηπίου που δημιουργεί την κλιματική αλλαγή. Οι Ευρωπαϊκοί Στόχοι και οι 4 νέες Ευρωπαϊκές οδηγίες (Ενεργειακής Αποδοτικότητας, Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων, ΣΕΔΕ, Οικοσχεδιασμού) μιλάνε για απομάκρυνση του ορυκτού αερίου από τα κτίρια, τόσο με κανονιστικά όσο και με φορολογικά μέτρα ήδη από το 2025. Ήδη η Ελλάδα έχει καταφέρει να μειώσει τουλάχιστον κατά 20% τη χρήση του αερίου.

Απάντηση στον Κο Πανταζή

Όλα τα σενάρια τιμών της Ευρώπης αναφέρονται σε αύξηση τιμών αερίου η οποία θα επεκταθεί και με την εφαρμογή του Συστήματος Εμπορίας Αδειών Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου για τα κτίρια από το 2027 που θα επιβαρύνει φορολογικά το αέριο και το πετρέλαιο. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση να είναι μακροχρόνια φθηνότερο (σας τα αποστέλω ξεχωριστά).

Τα Δημοτικά κτίρια ειναι πρωτεύουσας σημασίας να πετύχουν στοχους ενεργειακής αναβάθμισης και πρέπει να δείξουν το καλό παράδειγμα στους πολίτες! Με το αέριο τώρα πάνε εντελώς αντίθετα με αυτό που μας λένε οι ΕυρωπαΪκές οδηγίες. Το να κάνεις κάτι τώρα που πρέπει να αλλάξεις σε 4-5 χρόνια δεν έχει οικονομικό νόημα.

Απάντηση στον Κο Δήμαρχο

Το νέο ΕΣΠΑ ΔΕΝ επιδοτεί καυστήρες αερίου αλλά αντίθετα ΌΛΑ τα προγράμματα εξοικονόμησης αναφέρονται σε αντλίες θερμότητας και ενεργειακές αναβαθμίσεις. Η Ευρώπη λέει ρητά με τις νέες οδηγίες ότι από το 2025 ξεκινάει με διάφορους τρόπους και η μείωση εγκατάστασης νέων καυστήρων. Μπορούμε να συζητήσουμε επί των ΟΔηγιών και με τη ΡΑΕΥ (που όπως θα ειδατε έκοψε ουσιαστικά τη δράση αυτή στην Αττική)
Η Κόρινθος έχει υπογράψει το Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια από το 2014 και το ορυκτό αέριο είναι εκτός στόχων. Αντίστοιχα, θα αναγκαστεί να δείξει πως θα μειώσει το ορυκτό αέριο στο υποχρεωτικό σχέδιο που πρέπει να υποβάλλει εκπρόθεσμα για τις δράσεις για τα αέρια του θερμοκηπίου (με βάση τον εθνικό κλιματικο νόμο).

Απάντηση στον Κο Μανωλάκη

Το ότι επιδοτούνται οι καυστήρες (από το παλιό ΕΣΠΑ) δε λέει τίποτα γιατί αντίστοιχα μπορούν να επιδοτηθούν και οι ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων και αντλίες θερμότητας και ΦΒ στη στέγη με α) το ΗΛΕΚΤΡΑ (που θα ανοίξει πάλι), β) με τις ανταγωνιστικές διαδικασίες εξοικονόμησης, και γ) με τα Καθεστώτα Επιβολης Ενεργειακής Εξοικονόμησης προς τους παρόχους (που και η Hengas σαν πάροχος θα έχει στόχους από την επόμενη περίοδο). Μετά χαράς να συζητήσουμε τις μελέτες και να σας εξηγήσω και τους τρόπους επίτευξης.

Απάντηση στον Κο Νανόπουλο

Τόσο η μελέτη του ΕΜΠ όσο και οι υπολογισμοί που αναφέραμε δείχνουν ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι ΔΕΝ πετυχάινεις 50% μείωση από πετρέλαιο αλλά 15-20% από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο και 75% από πετρέλαιο σε αντλία θερμότητας. Αυτό χρηματικά σημαίνει 4100 Ευρώ εξοικονόμηση από αέριο και 19300 Ευρώ εξοικονόμηση από αντλία θερμότητας. Εάν προχωρήσουμε και σε θερμοπροσόψεις και φωτοβολταϊκά στη στέγη η εξοικονόμηση διπλασιάζεται σχεδόν.

Απάντηση στο ΔΣ

Πουθενά στον κόσμο δεν τοποθετούμε ΚΑΙ καυστήρες αερίου ΚΑΙ αντλίες θερμότητας ΚΑΙ φωτοβολταϊκά για αυτοπαραγωγή γιατί απλά επιλέγουμε ή το ένα ή το άλλο (τα άλλα είναι εκτός πραγματικότητας). Εάν θεωρούμε ότι μια εταιρεία θα βάλει καυστήρες αερίου και θα επιτρέπει στο Δήμο να τους αλλάξει σε αντλίες θερμότητας σε 1-2 χρόνια, μην αποσβένωντας την επένδυσή της, τότε μιλάμε για μια πραγματικά πρωτότυπη στα χρονικά σύμβαση. Επειδή όμως αυτά δεν γίνονται πουθενά, καλό είναι να προχωρήσουμε τώρα σε κινήσεις γρήγορες για αναβαθμίσεις σχολείων, χωρίς να προχωρήσει η σύμβαση με το αέριο.

Στην τελική, ο Δήμαρχος έχει την ευκαιρία να πιέσει τον πάροχο ανταποδοτικά να πληρώσει μέρος της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων που θα τοποθετήσει καυστήρες, εφόσον τελικά το επιλέξει.

Τέλος, εμείς βασιζόμαστε και στα λεγόμενα του Κου Μουρούτσου που ειχε πει εξάλλου προεκλογικά ότι το το ορυκτό αέριο δεν είναι συμφέρον και πρέπει να το επανεξετάσουμε!

https://www.youtube.com/watch?v=wlMgdEeXXQA&t=1329s 22.09

Εμεις θα συνεισφέρουμε με μελέτες στην αποδοτικότερη λύση και δεν αποδεχόμαστε τη σύμβαση γιατί θα είναι εις βάρος των δημοτών.

Με συνεργασία και σωστή επιστημονική γνώση πετυχαίνουμε πολύ περισσότερα.
Πράσινη Πόλη – Δημήτρης Πρωτοπαπάς – Κόρινθος 2023

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αναχρονιστικό το σχέδιο Σταυρέλη για τη Δημοτική Αγορά

Αναχρονιστικό το σχέδιο Σταυρέλη για τη Δημοτική Αγορά

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ: ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΑΥΡΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 12ης Φεβρουαρίου 2024 Περί αξιοποίησης – ανάδειξης - εκσυγχρονισμού της δημοτικής αγοράς Κορίνθου. Ψηφίσαμε όχι στην οπισθοδρόμηση και στα αναχρονιστικά σχέδια του 2013 , που...

ΝΑΙ στη διεκδίκηση του στρατοπέδου

ΝΑΙ στη διεκδίκηση του στρατοπέδου

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 12ης Φεβρουαρίου 2024 Περί συγκρότησης επιτροπής διεκδίκησης του στρατοπέδου (6ου Συντάγματος Πεζικού). Συμφωνήσαμε να συμμετέχουμε στην διαπαραταξιακή επιτροπή που θα διεκδικήσει εξ’ ολοκλήρου το στρατόπεδο Καλογερογιάννη. Η επιτροπή απαρτίζεται...

Δημοτικό Συμβούλιο 21/02/2024

Δημοτικό Συμβούλιο 21/02/2024

Παρόντες και οι τρεις σύμβουλοι της Πράσινης Πόλης στο δημοτικό συμβούλιο, με σημαντικότερα θέματα τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην ειδική συνεδρίαση και την παράταση σύμβασης προμήθειας και εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου σε κτίρια του Δήμου Κορινθίων στην...

Δημοτικό Συμβούλιο 21/02/2024

Δημοτικό Συμβούλιο 21/02/2024

Παρόντες και οι τρεις σύμβουλοι της Πράσινης Πόλης στο δημοτικό συμβούλιο, με σημαντικότερα θέματα τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην ειδική συνεδρίαση και την παράταση σύμβασης προμήθειας και εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου σε κτίρια του Δήμου Κορινθίων στην...

Δημοτικό συμβούλιο 05.02.2024

Δημοτικό συμβούλιο 05.02.2024

Παρόντες και οι τρεις σύμβουλοι της Πράσινης Πόλης στο δημοτικό συμβούλιο, με σημαντικότερα θέματα η συζήτηση του τεχνικού προγράμματος και των δημοτικών τελών. Στα θέματα προ ημερησίας διατάξεως που έβαλε ο Δήμαρχος ψηφίσαμε θετικά. Πρώτον των κατοίκων της περιοχής...

Δημοτικά προγράμματα άθλησης για ηλικιωμένους και ΑμεΑ – Απόστολος Τζουτζόπουλος

Δημοτικά προγράμματα άθλησης για ηλικιωμένους και ΑμεΑ – Απόστολος Τζουτζόπουλος

ΔημοτικA προγρaμματα Aθλησης για ηλικιωμeνους και ΑμεΑάρθρο του Απόστολου Τζουτζόπουλου, Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με την Πράσινη Πόλη   Στη δημοτική παράταξη ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ πιστεύουμε ότι ένας δήμος με κοινωνική ευαισθησία οφείλει να σχεδιάζει, να δημιουργεί...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ

Υποψήφιος Δήμαρχος Κορινθίων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

korinthos@prasinipoli.com

6977184305

ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ 82, ΚΟΡΙΝΘΟΣ