Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ – ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ – ΝΕΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΑΖΩΜΑΤΩΝ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ (ΠΡΩΗΝ 6ο ΣΠ)
ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΚΟ ΠΟΛΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ.
ΟΧΙ ΣΤΟ ¨REAL ESTATE¨ NANΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΤΑΥΡΕΛΗ.
ΟΧΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΜΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
– Να περιέλθει το στρατόπεδο στο δήμο, με όρους που θα εξετασθούν εκ νέου.
(Όπως έγινε με άλλα στρατόπεδα ανά τη χώρα).
– Δημιουργία μεγάλου πάρκου αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, πόλου έλξης για όλο το νομό!
– Διατήρηση του υπαίθριου ιερού ναού εντός του στρατοπέδου, μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής.
– Αξιοποίηση των υφιστάμενων κτιρίων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, (όπως το στρατόπεδο Π. Μελά στη Θεσσαλονίκη).
Νέο κλειστό γυμναστήριο, νέο κλειστό κολυμβητήριο ολυμπιακών προδιαγραφών
Αξιοποίηση του γηπέδου ποδοσφαίρου για αθλητικές και άλλες χρήσεις (πολιτισμός- περιοδικές εκθέσεις – συναυλίες).
Νέα προπονητήρια τύπου «μπαλόνι».
Παραχώρηση γραφείων σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους στα υφιστάμενα κτίρια.
Υπηρεσίες Πυροσβεστικής, γραφεία Περιφέρειας, Πανεπιστήμιο.
Κατεδάφιση της μάντρας και ενοποίηση του στρατοπέδου με την πόλη της Κορίνθου.
Οδικός κόμβος με την Π.Ε.Ο Αθηνών – Πατρών.
Μετατόπιση της κυκλοφορίας οχημάτων μακριά από το κέντρο, ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ
Επανασχεδίαση όλων των πλατειών της πόλης και των χωριών με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών με αποξήλωση τσιμέντου – κυβόλιθων, με στόχο την δημιουργία πράσινου σε ποσοστό 60%, ώστε να αλλάξει το μικροκλίμα των περιοχών. Προσβάσιμες πλατείες για όλους.
Στόχος μας η φύτευση τουλάχιστον 5.000 δένδρων στο Δήμο.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ – ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ – ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΗΣ – ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΙΑ – ΚΑΝΤΑΡΕ – ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ – ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ – ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
Στο στρατόπεδο (υπόγειο και υπέργειο), με στόχο την μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου στο κέντρο της πόλης και την εξυπηρέτηση των αθλητικών χώρων. Χώροι στάθμευσης σε Κανταρέ – Άγιο Νικόλαο – Ποσειδωνία.
Σύνδεση του κέντρου της πόλης με ηλεκτρικά ή συμβατικά λεωφορεία κάθε 20΄.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης. Αλλαγή του τρόπου ζωής μας, της καθημερινότητας, ελεύθερη κίνηση των ατόμων με αναπηρία, με τελικό στόχο την εφαρμογή του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Μελετημένοι ποδηλατοδρόμοι και πεζοδρόμοι, οδοί ήπιας κυκλοφορίας, σηματοδότες ρύθμισης κυκλοφορίας, διαβάσεις πεζών. Προτροπή μετακίνησης των δημοτών με ποδήλατα και πατίνια.
Προτεραιότητα στους πεζούς. Μείωση της χρήσης αυτοκινήτου.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Διατήρηση του υπάρχοντος ιστορικού κτηρίου της Δημοτικής Αγοράς. Προσθήκη ενός ορόφου και στεγάστρου. Δημιουργία πολυχώρου κατάλληλου για χρήσεις εστίασης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού. Χρήση του αιθρίου για εκδηλώσεις, περίπτερα πληροφόρησης, εκθετήρια για προβολή τοπικών προϊόντων κα.
ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
Νέο κτίριο σε χώρο που θα αποφασιστεί μετά από διαβούλευση με τους κατοίκους του Συνοικισμού.
ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΑΝΑΠΛΑΣΗ – ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ
Δημιουργία Μαρίνας – Αλιευτικού Καταφυγίου, στο σημείο που έχει ήδη χωροθετηθεί, με δυνατότητα Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας.
Διαμόρφωση και ανάπλαση του ελεύθερου δημόσιου χώρου κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, περιμετρικά του μικρολίμανου, από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου έως την Ποσειδωνία και κατ΄ έκταση, από την περιοχή των γραμμών του Ο.Σ.Ε (πρανή) μέχρι τη θάλασσα.
Δημιουργία χώρου πρασίνου, με δένδρα και φυτά που ευδοκιμούν στο ελληνικό κλίμα, χαμηλών απαιτήσεων άρδευσης και συντήρησης, με χώρους αναψυχής και περιπάτου, πολλαπλά επίπεδα, με πίδακες νερού, σκίαστρα, σημεία δροσισμού και ανάπαυλας, παιδότοπο και χώρους για εναλλακτικές αθλητικές και ψυχαγωγικές δράσεις, όπως ποδηλατοδρόμιο, σκέιτμπορντ, παρκούρ κ.α .
Κατασκευή ξύλινου καταστρώματος (DECK) επί πασσάλων, πάνω από τη θάλασσα σε επιλεγμένα σημεία, με στόχο τη διεύρυνση του αστικού κοινόχρηστου χώρου προς τη θάλασσα. Δημιουργούμε έναν «εξώστη» προς τη θάλασσα, ασφαλή για την κίνηση των πεζών, με σκίαστρα και καθίσματα, φιλικό σε κατοίκους και επισκέπτες. Ένα χώρο κοινωνικής επαφής και αναψυχής, λειτουργικό, κατάλληλα εξοπλισμένο και άρτια κατασκευασμένο, με ειδικό φωτισμό και με ποιότητα αισθητικής, που θα προσφέρει στον πολίτη την αίσθηση της άμεσης επαφής με το νερό και την απόλαυση της θέας στη θάλασσα. Το έργο αυτό μπορεί να ενταχθεί στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
Για το σχεδιασμό της Ανάπλασης θα προκηρυχθεί Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός.
Στο σχεδιασμό εντάσσεται και ο πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος που αφορά την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου από τον Αρχαίο Δίολκο έως το Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου. Ειδικά στην περιοχή Αγίου Νικολάου, ο ποδηλάτης θα περνάει μέσα από μια διαδρομή με πράσινο και έντονη παρουσία του υγρού στοιχείου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αφορούν καταστήματα εστίασης και αναψυχής, προτείνουμε το χώρο πάνω από τα πρανή του Ο.Σ.Ε. Η αμφιθεατρική θέση θα προσφέρει πανοραμική θέα στη θάλασσα και το διαμορφωμένο παραλιακό χώρο. Για την οριοθέτηση του χώρου θα γίνει δημόσια διαβούλευση
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Το μεγάλο έργο που θα αναδιαμορφώσει την περιοχή του Αγίου Νικολάου, περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας περιβαλλοντικά φιλικής, βιώσιμης υποδομής, προσβάσιμης από όλους, που αφορά τις εγκαταστάσεις ενός Κέντρου Πολιτισμού και Ιστορίας της Κορίνθου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα δημόσιου χώρου (επιχωματώσεις, ευρύτερη περιοχή ΟΣΕ) για την ανάπτυξη πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Προτείνεται να ανεγερθεί στη θέση του σημερινού κτηρίου του Γεωργικού Συνεταιρισμού, με αγορά του οικοπέδου από το Δήμο. Δημιουργούμε ένα πολυλειτουργικό Κέντρο παιδείας, τέχνης και αναψυχής. Ένα χώρο βιώσιμο και απολύτως φιλικό προς το περιβάλλον που επαναφέρει τη σχέση των κατοίκων με τη θάλασσα, στρέφοντας το βλέμμα προς αυτή. Ένα χώρο φιλόξενο και ανοιχτό για όλους.
Προβλέπονται:
-Σύγχρονη Αίθουσα, που θα πληροί όλες τις απαιτούμενες τεχνικά προδιαγραφές για τη λειτουργία και χρήση: Θεάτρου, Συναυλιακού χώρου, Συνεδριακού κέντρου και Χώρου Διαλέξεων.
-Αίθουσα Εναλλακτικής σκηνής, σχεδιασμένη για πολλαπλές χρήσεις, με τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό, για τη φιλοξενία και την καλλιτεχνική έκφραση νέων δημιουργών.
-Αίθουσα Προβολής της Ιστορίας της Κορίνθου που θα σχεδιαστεί σε διαδραστική βάση και θα προβάλλει τη μακραίωνη ιστορία του τόπου μας, από την αρχαιότητα έως τους σύγχρονους χρόνους, με ψηφιακή απεικόνιση, θα υποστηρίζεται και εμπλουτίζεται με φωτογραφικό υλικό, εποπτικά κείμενα, ταινίες κ.α. και θα περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τη φιλοξενία εκθεμάτων σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο χώρος αυτός θα μπορεί να φιλοξενεί θεματικές περιοδικές εκθέσεις, ζωγραφικής, γλυπτικής κλπ. και εκπαιδευτικά προγράμματα.
-Αίθουσα «Απόστολος Παύλος» για τη λειτουργία μόνιμης έκθεσης με ψηφιακή απεικόνιση της ζωής και του έργου του Αποστόλου των Εθνών και Πολιούχου της Κορίνθου.
-Αίθριο για τη λειτουργία χώρων εστίασης και Πράσινο Δώμα.
-Χώρος Στάθμευσης Οχημάτων.
Πιστεύουμε ότι η δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού και Ιστορίας είναι πρωταρχικός και αναγκαίος στόχος για την προβολή και ανάπτυξη της Κορίνθου. Έργο αναγκαίο για την αναζωογόνηση της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής στο Δήμο μας. Ένα φυτώριο τέχνης και πολιτισμού, που θα προσφέρει παιδεία, γνώση, αισθητική, καλλιέργεια και ψυχαγωγία.
Το Κέντρο Πολιτισμού θα αποτελέσει πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για την Κόρινθο, πρόσθετη αξία για την ενίσχυση της οικονομικής ζωής, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, προσελκύοντας επισκέπτες και ανθρώπους της επιστήμης και της τέχνης.
Το Κέντρο, σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών ή άλλες σχολές και φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, θα μπορούσε να φιλοξενεί θερινά τμήματα μαθημάτων «Ελληνικού Πολιτισμού», που θα λειτουργούν βάσει Μνημονίου Συνεργασίας ξένου φορέα και Δήμου. Μέσω της δράσης αυτής προσβλέπουμε στη δημιουργία άρρηκτων πολιτιστικών σχέσεων.
Για την υλοποίηση του έργου θα προκηρυχθεί Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός.
Η χρηματοδότηση θα αντληθεί από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, χορηγούς και από το Δήμο Κορινθίων.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
Ο παραλιακός τομέας και η στροφή της Πόλης μας προς τη θάλασσα είναι το κλειδί που θα ανοίξει προοπτικές ανάπτυξης και θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της.
Το όραμα της Πράσινης Πόλης αφορά την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου που αξιοποιεί την περιοχή του Αγίου Νικολάου και την εφαρμογή ενός συνολικού σχεδίου για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου με ενιαίο πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο και την ανάπλασή του, από τον Αρχαίο Δίολκο στην Ποσειδωνία, μέχρι το Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου, με προκήρυξη Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΜΑΚΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΙΔΕΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ
Υποψήφιος Δήμαρχος Κορινθίων
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
korinthos@prasinipoli.com
6977184305
ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ 82, ΚΟΡΙΝΘΟΣ