Δημοτική Ενότητα

ΚΟΡΙΝΘΟΥ

 

ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ

των μνημείων που χαράζουν στο τοπίο τη διαχρονική Ιστορία του τόπου.

Η πολιτιστική πρωτεύουσα και ιστορική έδρα του Δήμου μας, που μας κάνει να ονειρευόμαστε.
 

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Η Αρχαία Κόρινθος έπρεπε να περιμένει μέχρι το 2015, που η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών είχε την ιδέα και ανέλαβε τη χρηματοδότηση της εκπόνησης μελέτης για τη σύνταξη του Διαχειριστικού Σχεδίου.

Αφορά στη βελτίωση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου και την ενοποίησή του με τους αρχαιολογικούς πυρήνες της Αρχαίας Κορίνθου.

Με τη συνέργεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και με τη συμπαράσταση όλων των τοπικών φορέων, η μελέτη του γραφείου «Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες ΑΕΜ» εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το 2023.

Με αυτά τα δεδομένα, εμείς σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε όλες τις απαραίτητες υποδομές, ώστε η υλοποίηση του Διαχειριστικού Σχεδίου να είναι απρόσκοπτη.

Στο ίδιο πλαίσιο, θεωρούμε ως άμεση προτεραιότητα τη διεξαγωγή Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τη μελέτη του νέου υπόσκαφου Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου, με το Δήμο Κορινθίων αρωγό και επισπεύδοντα των διαδικασιών για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ

ΛΥΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ, ΑΥΞΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ, ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

 

Σύνταξη ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης με αξιοποίηση των δύο εισόδων για περιμετρική-κυκλική κίνηση οχημάτων.
Προώθηση του μοντέλου της βιώσιμης αστικής κινητικότητας με επίκεντρο τον πεζό και το ποδήλατο.
Δημιουργία χώρων στάθμευσης με πρόβλεψη για προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία:
α. έναντι του κτηρίου της Εφορείας Αρχαιοτήτων (μελέτη του αρχιτέκτονα Χρήστου Γρίσπου),
β. επέκταση του υφιστάμενου χώρου στάθμευσης στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου (σύνταξη σχετικής μελέτης),
γ. χώρος στάθμευσης για την εξυπηρέτηση λεωφορείων και μεγάλων οχημάτων δυτικά της σημερινής εισόδου του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Σύνδεση Αρχαίας Κορίνθου με Προαστιακό, με Δημοτική Αστική Συγκοινωνία και παράταση των δρομολογίων μέχρι τα μεσάνυχτα (κατά τη θερινή περίοδο).

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

• Αναβάθμιση του οικισμού της Αρχαίας Κορίνθου και αποχαρακτηρισμός του από αδιάφορο (συρρικνούμενο) οικισμό, σε τουριστικό, που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας.
• Τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, όπου απαιτείται, μετά από διαβούλευση, με σκοπό την άρση των πολεοδομικών ανισοτήτων.
• Επαναπροσδιορισμός, όπου απαιτείται, του χαρακτηρισμού χρήσεων γης.
• Πολεοδόμηση, τοπογραφική αποτύπωση και πράξη εφαρμογής των εγκεκριμένων επεκτάσεων του οικισμού.
• Σύνταξη μελέτης Δικτύου Αποχέτευσης οικισμού Αρχαίας Κορίνθου.

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

• Ανάδειξη και αξιοποίηση κτηρίων που αποτελούν αρχιτεκτονικά δείγματα της ιστορικής διαδρομής του οικισμού.
• Πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου «ΑΓΟΡΑ» με μελέτη λειτουργίας κτηρίων και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.
• Αναβάθμιση όλου του οικισμού με αισθητικές παρεμβάσεις, ενίσχυση του πρασίνου, φωτισμό των κοινόχρηστων χώρων, αποκατάσταση και διαπλάτυνση πεζοδρομίων.
• Διευκόλυνση κίνησης ΑμεΑ, με διαβάσεις, ράμπες, ηχητικά ή φωτεινά σήματα και πληροφορίες σε σύστημα Braille.
• Κατασκευή υπόγειου χώρου τουαλετών στον χώρο του “Ξενία”, με πρόβλεψη και για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ.
• Αναβάθμιση της υφιστάμενης Παιδικής Χαράς στον χώρο του “Ξενία” και ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου της, με σκοπό τη διοργάνωση έκθεσης για την προώθηση τοπικών προϊόντων κατά τους θερινούς μήνες.
• Ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας.

    ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

    ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

    Η Αρχαία Κόρινθος πρέπει να συνδεθεί με το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου και κατ’ επέκταση του Νομού, στο πλαίσιο της ανάδειξης της επικράτειας της αρχαίας Κορίνθου και των γειτονικών της πόλεων, αλλά και στο πλαίσιο της συμπερίληψης και της εξωστρέφειας.
    • Δημιουργία διαδρομών (πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι) και ανάδειξη των μονοπατιών που συνδέουν την αρχαία αγορά με τις γειτονικές περιοχές Πεντεσκούφι, Σολομός, Κεχρεές, Αρχαίο Λιμάνι (Λεχαίου).
    • Δημιουργία δικτύου δροσερών σημείων (σκίαστρα, κρήνες, δέντρα) και χώρων ανάπαυσης κατά μήκος των διαδρομών που συνδέουν τους αρχαιολογικούς χώρους.
    • Σήμανση και πληροφορίες για μνημεία και θέσεις της διαδρομής (και σε σύστημα Braille).
    • Αναβάθμιση του τουριστικού περιπτέρου στον Ακροκόρινθο μέσω της αξιοποίησης και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.
    • Αναβάθμιση του αμαξιτού που οδηγεί στον Ακροκόρινθο, κατασκευή πέτρινου τοιχίου στήριξης και δημιουργία πεζόδρομου, ηλεκτροφωτισμός.
    • Εφαρμογή μελέτης για την ανάδειξη και προστασία του Αρχαίου Λιμανιού και της Παλαιοχριστιανικής Λεωνίδη, καθώς και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Ο Δήμος Κορινθίων οφείλει να υποστηρίξει τη λειτουργία του επισκέψιμου χώρου σε συνεργασία και συνεννόηση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, μέσω της υπογραφής σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης με την εφορεία Αρχαιοτήτων.
    • Δικτύωση της Αρχαίας Κορίνθου με άλλες πόλεις για την υλοποίηση δράσεων και από κοινού προώθηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα και στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού.

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ

    Υποψήφιος Δήμαρχος Κορινθίων

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

    korinthos@prasinipoli.com

    6977184305

    ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ 82, ΚΟΡΙΝΘΟΣ