ΤΟΠΙΚΗ αυτοδιοικηση και Εκπαιδευση
σύμπνοια, συμπόρευση και συνέργεια
Η κλασική παραδοσιακή σχέση εκπαίδευσης και τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρεται συνήθως στο σχήμα:
Ο δήμος εξασφαλίζει και διαθέτει πόρους για την υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή των σχολικών μονάδων του.
Υπάρχουν όμως τομείς και χώροι όπου η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να δραστηριοποιηθεί προκειμένου να αναπτυχθεί μια θετική δυναμική και δημιουργική σχέση εκπαίδευσης και τοπικής αυτοδιοίκησης, με πολλά οφέλη τόσο για την εκπαιδευτική όσο και για την τοπική κοινότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο συνδυασμός της «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΟΛΗΣ» προωθεί το ανοιχτό στην κοινωνία σχολείο που προάγει και υποστηρίζει με ποιοτικό τρόπο τη δημιουργικότητα, την πρωτοβουλία, το διάλογο, τη συμμετοχή, την καινοτομία και την παιδαγωγική ελευθερία.
Διατυπώνει σειρά προτάσεων για τον νέο ρόλο και τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης στις σημερινές κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες πολυεπίπεδης κρίσης.
εξειδικευμενο τμημα τεχνικης υποστηριξης σχολικων μοναδων
Για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων συντήρησης των σχολικών κτιρίων.
Ίδρυση και λειτουργία στα πλαίσια των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, ξεχωριστού τμήματος που θα στελεχώνεται από εξειδικευμένα τεχνικά στελέχη με αποκλειστική απασχόληση τα θέματα συντήρησης σχολείων.
( Αντιδημαρχία εκπαιδευτικής πολιτικής )
εΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ-ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΩΝ
Άμεση διενέργεια τεχνικών ελέγχων στατικότητας των κτιρίων (αντισεισμική προστασία), έλεγχοι στην πυρασφάλεια, τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.
ενεργειακη αναβαθμιση κτιριων
Στόχος μας, να βελτιωθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα σταδιακά σε όλα τα σχολικά κτίρια.
Με τη θερμομόνωση του κελύφους και ταυτόχρονη ανακαίνιση τον όψεων,και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ταράτσες, τα σχολεία μπορούν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα.
Το κέρδος για όλους, Σχολεία, Δήμο, περιβάλλον, είναι προφανές, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και έμπρακτη εφαρμογή των όσων διδάσκονται οι μαθητές για τη χρήση της καθαρής ενέργειας και τη σημασία της για το περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη.
Η μετάβαση από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο (ορυκτό καύσιμο) είναι ενεργοβόρος, αναποτελεσματικός και μη αποδεκτός σχεδιασμός.
ανεγερση νεων διδακτηριων
κυρίως Νηπιαγωγείων- που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες παιδαγωγικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις.
Σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός των δημόσιων Νηπιαγωγείων της Κορίνθου στεγάζεται σε ισόγεια, ημιυπόγεια, πυλωτές πολυκατοικιών, σε χώρους που είναι ακατάλληλοι και δεν καλύπτουν τις βασικές παιδαγωγικές ανάγκες των μικρών μαθητών.
Τα νέα διδακτήρια πρέπει να κατασκευάζονται με τρόπο ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες αυξημένες παιδαγωγικές απαιτήσεις αλλά και να ακολουθούν όλες τις αρχές ενός φιλικού προς το περιβάλλον αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Τα σχολικά διδακτήρια αποτελούν πολυδύναμα κέντρα γνώσης και θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με άνετες αίθουσες διδασκαλίας, σύγχρονα και καλά εξοπλισμένα εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αθλητικές υποδομές, αίθουσες πολλαπλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων κλπ.
Σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε την κατασκευή πολυδύναμων Νηπιαγωγείων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μικρών μαθητών και που θα επιλύσουν το χρονίζον κτιριακό πρόβλημα.
Η φαντασια στην υπηρεσια του δημου
καλλωπισμος σχολικων μοναδων
Οι σχολικές αυλές να σταματήσουν να αποτελούν μονότονες, ασφαλτοστρωμένες αλάνες που απλά φιλοξενούν ένα ή δύο γήπεδα μπάσκετ και να αναμορφωθούν με τρόπο ώστε να γίνουν ελκυστικός και αγαπημένος χώρος για τους μαθητές.
Ως «ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ» με την παρέμβαση των Γεωπόνων μεταμορφώνουμε τις σχολικές αυλές, ώστε να αποτελούν ένα μικρό πάρκο σε κάθε σχολείο.
Μια σχολική αυλή με δέντρα και φυτά που θα φροντίζουν τα παιδιά, με ζωγραφιές, κατασκευές παιδαγωγικών-ψυχαγωγικών παιχνιδιών, θα μπορούσε να γίνει ο χώρος υποδοχής πολλών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Η μαθησιακή διαδικασία γίνεται πιο ελκυστική και αποκτά άλλη δυναμική στον ανοιχτό χώρο της αυλής, ενώ τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν στον δημόσιο χώρο και να έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με την κοινότητα που περιβάλλει το σχολείο.
Ξεκλειδωνοντας τις πορτες των σχολικων αυλων
Μια αυλή με πράσινο, με ελαφρά στεγασμένους κάποιους υπαίθριους χώρους, με παγκάκια και εικαστικές κατασκευές, σε μια εποχή που δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι και που οι δρόμοι είναι τόσο εχθρικοί για τα παιδιά, είναι κρίμα να κλείνει τις πόρτες της το μεσημέρι.
Σε συνεργασία με τους Συλλόγους Διδασκόντων και τις Ενώσεις Γονέων θα επιδιώξουμε την αξιοποίηση της αυλής αλλά και άλλων υποδομών του σχολείου, για να καλυφθούν οι ανάγκες παιδιών και ενηλίκων.
Ο χώρος του σχολείου είναι ιδανικός για να γίνουν μαθήματα αλληλεγγύης, αθλητικές δραστηριότητες, πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Επιτρέπει στη γειτονιά να συναντηθεί, να γνωριστεί, να διασκεδάσει, να συνεργαστεί. Και ενώ το άνοιγμα των κτηρίων τις ώρες που δεν λειτουργούν τα σχολεία μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα, αν υπάρχει η πολιτική βούληση, το όφελος για τα παιδιά, τη νεολαία, τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, αλλά και όλη την ενεργό κοινότητα, μπορεί να είναι μεγάλο. Οι δε δυνατότητες αξιοποίησης μοιάζουν ανεξάντλητες.
ΑΜΕΑ και σχολικα διδακτηρια
Προσβάσιμα και φιλικά όλα τα σχολεία σε άτομα με αναπηρίες ΟΧΙ ΜΟΝΟ με την κατασκευή ραμπών αλλά ανελκυστήρων και ειδικών W.C., ώστε να ικανοποιούνται πλήρως όλες οι ανάγκες των μαθητών ΑΜΕΑ, αλλά και μαθητών που έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς
Σχολικα γευματα
Το πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» –άρθρο 12 του ν. 4455/2017 (ΦΕΚ Α’ 22) -παρέχει σε μαθητές και μαθήτριες δημόσιων Δημοτικών Σχολείων προκειμένου να καλυφθούν, όσο το δυνατό, οι ανάγκες σίτισης αυτής της ομάδας του πληθυσμού. Παράλληλα, αποβλέπει στην κοινωνικοποίηση των μαθητών, στην αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής, στην ανάπτυξη συμμετοχικού τραπεζιού, με στόχο την καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης στη σχολική κοινότητα. Επίσης, αποτελεί καλή πρακτική για την ανάπτυξη ενός υγιεινού τρόπου διατροφής μέσω της μεσογειακής δίαιτας.
Φροντίζουμε την υλοποίησή τους με τη έναρξη της σχολικής χρονιά και όχι με καθυστερήσεις όπως συμβαίνει τουλάχιστον τα δύο ή τρία τελευταία χρόνια.
Σχολικες επιτροπες- Σχολικα Συμβουλια – Δημοτικες επιτροπες παιδειας
Ο νόμος 4027/11 άρθρο 22: Σχολικά Συμβούλια – Σχολικές Επιτροπές και ο νόμος 1566/1985 άρθρο 50 ορίζουν την λειτουργία τους.
Μεριμνούμε για την ουσιαστική λειτουργία τους και όχι «τύποις» που γίνεται μέχρι σήμερα.
Ενισχύουμε τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών και των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης ώστε να μπορούν τα σχολεία μας να καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες τους.
Τοπικη αυτοδιοικηση και Παιδαγωγικη
Ανακυκλωση
Ενισχύουμε προγράμματα ανακύκλωσης στα σχολεία με ανταποδοτικό όφελος. Οι μαθητές συλλέγουν στα σχολεία ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, πλαστικό, κτλ.), ο Δήμος τα συλλέγει και ανταμείβει τα σχολεία με υλικό (π.χ. αθλητικό, παιδαγωγικά παιχνίδια κ.α).
Τοπικη Ιστορια
Σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα προγράμματα με θέμα «Γνωρίζω την ιστορία του τόπου μου».
Ο Δήμος αναλαμβάνει τα έξοδα μεταφοράς των μαθητών σε ιστορικούς χώρους και χώρους πολιτισμού. Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Κορίνθου, Αρχ. Νεμέα, Αρχαίο Λιμάνι, Διώρυγα, Δερβενάκια, Λαογραφικό Μουσείο, Πινακοθήκη κτλ.
Εθελοντισμος
Σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και συλλόγων γονέων, βιωματικά προγράμματα με στόχο την προώθηση του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ.
Πανεπιστημιο και Αυτοδιοικηση
Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τη «Μικρή Βουλή των Εφήβων»- στα πρότυπα της ήδη υπάρχουσας Βουλής των Εφήβων με την Πανελλαδική εμβέλεια- με στόχο να συμβάλουμε σε μια καλύτερη κοινωνία ενεργών πολιτών, με επίκεντρο ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ τον ΑΝΘΡΩΠΟ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ,ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ
Υποψήφιος Δήμαρχος Κορινθίων
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
korinthos@prasinipoli.com
6977184305
ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ 82, ΚΟΡΙΝΘΟΣ